BARRY-S SAFARI'S

Het hebben van een eigen compound in Gambia is vaak een droom van mensen. Het is ook heerlijk om als Gambia liefhebber, een eigen compound te hebben. Gambia is een mooi land, heeft mooie natuur, vriendelijke mensen en een heerlijk klimaat. Toch is het belangrijk om u eerst goed te laten informeren voor u een compound gaat kopen. Wij hebben een aantal belangrijke zaken voor u op een rij gezet. 

Waar te kopen?
Iedereen is vrij om in Gambia een compound te kopen. Het is alleen belangrijk te weten waar je koopt en of er gebouwd mag worden. In Gambia is land namelijk verdeeld en geregistreerd voor verschillende doeleinden, nl;
- TDA (Tourist Development Area)
- Residential
- Agriculture

TDA gebied
Land met de status Toerist Development Area (TDA) zijn gebieden met land van de overheid. De overheid gebruikt deze stukken land vaak voor restaurants en hotels. Over het algemeen zijn dit de stukken land langs de kant van het strand.  Vaak nemen ze een richtlijn tot 1.500 meter van de zeelijn. Maar, het kan ook een gebied zijn wat niet langs de kust ligt. Van land in dit gebied kunt u nooit eigenaar worden. Mocht u een bedrijf in langs de kust willen starten, dan kunt u de overheid vragen of ze een stuk land beschikbaar willen stellen. U kunt het land dan van de overheid huren. Wonen op een stuk land met de status TDA is niet toegestaan.

Residential
Een compound, wel of niet bebouwd, met de status residential kunt u gewoon kopen. Hier kunt u eigenaar van worden en eventueel uw huis bouwen. Ook kunt u op deze stukken land een vergunning krijgen voor commercial doeleinden zoals, een lodge of restaurant.
Bij het kopen van een compound met de status residential zijn er wel 2 regels;
- Een Non Gambian kan een compound kopen van maximaal 2.500 m2. Een Gambiaan kan maximaal 5.000 m2 kopen.
- Een Non Gambian kan een compound kopen op minimaal 1.500 meter van de zeelijn. Voor een Gambiaan geldt dit niet. Zolang het maar geen TDA gebied is.

Agrariculture
In Gambia zijn ook gebieden waar niet gebouwd mag worden. Deze grond is bestemd voor agrarische doeleinden. Deze stukken land vindt u vooral in de achteraf gebieden van een dorp. Met name waar nog niet veel mensen wonen. Sinds 2008 is agriculture land alleen nog beschikbaar voor Gambianen. Voor een NON Gambian is het niet mogelijk om agriculture land te kopen.

Eigenaar
Wat ook een aandachtpunt is, is van wie u de compound koopt. Er wordt namelijk nogal eens een compound verkocht, terwijl die persoon geen eigenaar is van de compound. Daarnaast gebeurt het dat iemand land verkoopt, terwijl hij/zij niet bevoegd is het land te verkopen. Het land is dan bijvoorbeeld in bezit van de familie. De hele familie moet dan toestemming geven tot verkoop. Het is heel belangrijk om dit van te voren uit te zoeken.

Prijzen van land
De prijs van land is heel afhankelijk van de plaats, ligging, faciliteiten en aansluiting van water/elektra. Land rond het toeristengebied (Kololi, Kotu of Bijilo) of dicht bij het strand, dan is de prijs hoger dan wanneer het land iets verder ligt (Brufut, Tanji, Sanyang of Gunjur).