BARRY-S PROPERTIES

Eigendomspapieren

Procedure kopen van een compound met BARRY-S Property & Constructions
U bent op zoek naar een compound in The Gambia. Als u een compound ziet op onze website of we vinden een compound voor u waar u naar op zoek bent, dan maken we een afspraak met u om de compound te bezichtigen. Als de compound u aanspreekt en u besluit de compound te kopen, zullen we voor u gaan onderhandelen met de verkoper. Alle afspraken omtrent de koop, worden vastgelegd in een koopovereenkomst.

 Als koper hoeft u ons niet te betalen voor de koop van de compound. De verkoper betaald ons commissie over de verkoopprijs.

Normaal gesproken behoord de verkoper de eerste Transfer papieren te regelen en te betalen. Natuurlijk houden wij wel in de gaten of de verkoper de juiste papieren regelt. Het kan voorkomen dat de verkoper de papieren niet wilt regelen of betalen. Dit wordt dan vastgelegd in de koopovereenkomst. Indien u wilt dat wij de papieren voor u regelen en afhandelen, dan betaald u ons daar een vergoeding voor.

Hieronder vindt u een overzicht met alle benodigde papieren die nodig zijn voor de aankoop van uw compound. Indien u nog vragen heeft, laat het ons weten.

Voor u start met het regelen van de papieren, heeft u nodig;

 • Een kopie paspoort van de verkoper (s) en koper (s)
  • TIN nummer (Gambiaans tax nummer) van de verkoper (s) en koper (s)
   • Indien u een compound koop met of via BARRY-S: Koopovereenkomst opgemaakt door BARRY-S
    • Transfer ownership of land
     • Local transfer
      • Transfer ownership of land
       • Sketch plan
        • Land use report inclusief approve
         • Income tax (capital gain tax), 15 % m2 van de prijs in het gebied (bij land) of 15% van de winst (bij huis)

 

Als u income tax (Capital Gain Tax) dient te betalen voor uw land, hanteert de tax office een prijs per m2 van het land. Voorbeeld; Op dit moment rekent de tax office voor land in Gunjur een prijs van 200 dalasi per m2. Als u land verkoopt van 1.000 m2, dan is de waarde van uw land; 1.000 m2 x 200 dalasi = 200.000 dalasi. U dient dan 15% van 200.000 dalasi = 30.000 dalasi income tax te betalen.


In Brufut hanteert te tax office een waarde van 1.000 dalasi per m2. Als u een land verkoopt van 1.000 m2 is de waarde; 1.000 m2 x 1.000 dalasi = 1.000.000 dalasi. U dient dan 15% van 1.000.000 dalasi = 150.000 dalasi income tax te betalen.

Indien u een huis verkoopt, dan dient u een formulier in te vullen van de tax office. Op dit formulier vult u in de verkoopprijs, de prijs waar u uw land destijds voor gekocht heeft en de kosten die u gemaakt heeft voor de bouw van uw fence, huis, andere gebouwen, water en elektra. Het verkoopbedrag, min de kosten is de winst. Over de winst betaalt uw 15% income tax.

Voorbeeld; U verkoopt uw compound voor 4.000.000 dalasi. U heeft aan kosten voor uw land, gebouwen, water en elektra 3.000.000 dalasi uitgegeven. Uw winst is dan 1.000.000 dalasi. U betaalt 15% van 1.000.000 dalasi = 150.000 dalasi income tax.

De Transfer papieren zijn klaar wanneer alle papieren volledig zijn ondertekend door de Alkalo, Chief, Area Council en Phicical Planning. Als de hele set van de Transfer ownership of land klaar is, kunt u de occupancy regelen.

Occupancy

 • Kopie van de set Transfer ownership of land
 • Sketch plan (nieuwe met alleen de naam van de eigenaar)
 • Land use report inclusief approve
 • Occupancy
 • Onroerend goed belasting betalen tot aan het jaar van de koop


Na de afhandeling van al deze papieren, bent u de eigenaar van de compound. Na deze papieren kunt u ook nog lease papieren regelen. Bij lease papieren staat u sterker als eigenaar van de compound als de overheid besluit het gebied in beslag te nemen. Heeft u alleen de occupancy, dan dient de overheid u een vergoeding te geven voor uw land. Bij lease papieren dienen ze ook een vergoeding te geven van de gebouwen die u op uw compound heeft staan.

Als u in het bezit bent van de eigendomspapieren, kunt gaan denken aan bouwen.